AlıntıCevaplaKonu: AHISKALIOĞLU- MUSTAFA SOYDAN Gönderim Zamanı: 19.09.2006 Saat 22:33
Mustafa SOYDAN
Gazeteci yazar, mahalli araştırmacı Mustafa SOYDAN, 1943 yılında Çankırı da doğdu.
İlk, orta ve lise tahsilini Çankırı’da tamamladı.
Köy Hizmetleri Çankırı İl Müdürlüğünde aralıksız 25 yıl çalıştı.
Bu arada sosyal amaçlı pek çok dernek ve spor kulüplerinde yöneticilik ve başkanlık yaptı.
Gerek sporcu, gerekse idareci olarak, Çankırı sporuna büyük hizmetleri dokundu.
Çankırı spor kulübünün iki dönem başkanlığını yaptı.
Emekliliğinde mütevazı dükkanının bir kısmını Çankırı kültürüne ayıran SOYDAN, sağlığında burasını Çankırı Kültür Müzesi haline getirdi.
Evli iki çocuk babası olan Mustafa SOYDAN 29 Ekim 2001 yılında aramızdan ayrılmıştır.
Çankırı’nın yetiştirdiği bu güzide evladını bizler, yüreği Çankırı aşkı ile dolu, Çankırı sevdalısı ve bir ağabey olarak tanıma şerefine eriştik.
1993 tarihinde kitap haline getirdiği Çankırı Aile Lâkapları çalışmasının bir bölümünü,
Onu rahmetle anarak çansaati üyeleri ve hemşerilerimle paylaşmak istedim.
Saygılarımla.
İbrahim ZENCİRCİ
ÖNSÖZ
Milletimizi meydana getiren en önemli unsurun kültür olduğu, tartışmasız kabul edilen bir gerçektir. Kültürü meydana getiren başlıca unsurların başında dil, din, örf, adet, gelenek, görenekler ilk akla gelenlerdir.
Bu düşünceden hareketle, yaklaşık 4.000 yıllık tarihe sahip olan, Yâran diyarı Çankırı’mızın tarihi, coğrafyası, dili, ekonomisi, çeşitli zenginlikleri ve diğer konularında pek çok araştırma, inceleme ve derleme çalışmaları yapılmıştır. Ancak mahalli kültürümüzün bir parçası olan, aile lâkapları konusunda kapsamlı ve detaylı bir inceleme ve derleme yapılmamıştır. İşte bu kültürel boşluğun doldurulması için birkaç yıldan beri yaptığım, derleme çalışmalarımı bir kitapta toplamayı uygun buldum. Zira bir fikir adamımız diyor ki; “Hâl, geçmişin toplamı, geleceğin tohumudur.”
Hemen belirtmeliyim ki, Çankırılı olmaktan gurur duyuyorum. Çünkü; Yaklaşık 10.000 yıllık Türk tarihinde, Anadolu’nun ortasında, Orta Asya menşeli Yâran sohbetlerini devam ettiren ender illerimizdendir Çankırı. Çünkü; İstiklâl Harbimizde 18 kat yün yatak, yorgan ve yastığını, hanımı ve dört gelinine eğirtip cephedeki Mehmetçiğe kazak ve çorap ördürerek, hasır yerde yatmaya razı olan HACI HASAN AĞANIN memleketidir Çankırı. Çünkü; Kültür erozyonuna uğramamış ender illerimizdendir Çankırı.
Hasılı Çankırı’ya hizmet aşkı, bir sevdadır.
Bu inançla derlemeye çalıştığım Çankırı Aile Lâkaplarında eksiklerim ve noksanlarım olacaktır. Benden sonra, nice genç araştırmacı arkadaşlarımın, bu eksik ve noksanlıklarımı tamamlayacaklarına inancım tamdır. Bu arada, bütün bu derleme çalışmalarımda, bana ilgi ve yardımlarını esirgemeyen hemşerilerime teşekkürü bir borç bilirim. Yine araştırmalarımda bana destek olan, ilgi ve alâka gösteren, muhabbetle kucak açan; Sayın Halit EMEKLİ, Sayın Hasan DESTİCİ, Sayın Ali KARA, Sayın Ali KÖR, Sayın Mustafa ÖKTEM ve Sayın Yaşar ATEŞSOY beyefendilere engin teşekkürlerimi sunarım.
Her şey, ama her şey gönlünüzce olsun.
Saygılarımla…
Ahıskalıoğlu
Mustafa SOYDAN
SUNUŞ
Türk tarihi tetkik edildiğinde, devlet ve millet hizmetlerinde bulunan başarılı olmuş, pek çok devlet büyüğünün belirli lâkaplarla anıldığı hemen görülecektir. Bu durum, mahalli ölçekte ele alındığında, yöre ailelerinin belirli lâkaplarda nitelendirme geleneğinin güçlü olması ile açıklanabilir. Genelde lâkap sahibi aileler, bu lâkapla tanınmayı benimsemişlerdir. Ayrıca lâkabın toplum içinde söz konusu aileyi belirleyici bir niteliği vardır. Bunun yanında aile lâkaplarının, kamu vicdanına, hukuka ve ahlâki değerlere aykırı olmaması genel belirleyici faktördür.
Çankırı’daki aile lâkaplarının hemen tamamının ailelerin toplumda oluşturdukları kanatlara göre adlandırıldığı görülecektir. Ahıskalıoğulları, Desticiler, Karakülâhoğulları, Şatır oğulları gibi…
Yıllara sari araştırmalarımız sonucunda, altı yüzün üzerinde aile lâkabı tespit ettik. Ancak bunlardan bugün Çankırı’mızda yaşayan yetmişe yakın aile kalmıştır. Diğerlerinin ya nesli tükenmiş ya da Çankırı dışına göç etmişlerdir. Bu arada Çankırı sevdalısı ir insan olarak, bir temennimi de belirtmeden geçemeyeceğim. Çankırı dışında yaşayan hemşerilerimin hiç olmazsa dinî bayramlarda Çankırı’daki mezarlarını ziyaret etmeleri hem bizleri, hem de akınlarını sevindirecektir.
Bunun yanı sıra bugüne kadar Çankırı ile yapılan kültürel bazdaki araştırma, inceleme ve derleme çalışmalarında, Çankırı Yâran Meclisinin vazgeçilmez folklor oyunlarının oyun şekillerinin net bir şekilde açıklanmadığını tespit ettim. Bu sebeple bu araştırma eserimin ikinci bölümünde, Çankırı folklor oyunlarının oynanış şekillerinin tariflerini vermeyi faydalı buldum.
Son söz;
Çankırı’ya has veciz ifade de kendini ne güzel buluyor.
AlıntıCevapla Gönderim Zamanı: 22.09.2006 Saat 12:22
ÇANKIRIMIZIN unutulmazlarından olan saygı duyduğum ölümünde çok acı vede eksiklik hissettiğim aile dostum gerçek dostlardan olan Benim gibi ÇANKIRI SEVDALISI VEDE YARAN KÜLTÜRÜNE önem veren sayın Mustafa SOYDAN Abime şu üç aylarda yaad etme imkanı veren BAŞAĞAMIZ sayın İbrahim ZENCİRCİYEDE ŞÜKRANLARIMI SUNARKEN MUSTAFA ABİMEDE ALLAHTAN RAHMET MAĞFİRET DİLEKLERİMLE GÖNLÜMÜZDEKİ SEVGİSİ HATIRASI ANILARI YERİNİ MUHAFAZA etmektedir dualarımız onun içindir mekanı cennet olsun ALLAH BİZLER GİBİ SEVENLERİNE SABIRLAR VERSİN (AMİN) bu arada gelmiş geçmiş hakkın rahmetine kavuşmuş tüm başağalara yaranağalara da yine şu üç ayların feyzinden yüce ALLAH 'TAN YARARLANDIRMASINI diliyor nur için olmalarına dualar ediyorum.
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma