TÜRKAV Çankırı Şubesi’nin her hafta Salı akşamları yapmış olduğu sohbet toplantısının bu haftaki konuğu İl Genel Meclis Üyesi Tevfik Rüştü ÖZGÜR oldu.
TÜRKAV Çankırı Şubesi Başkanı İsa Bölükbaşı sohbetin başında yapmış olduğu açılış konuşmasında son çıkarılan Mahalli İdareler Yasasıyla Belediye mücavir alanı dışında kalan, İl sınırları içersinde olan vatandaşa yönelik bütün yatırımlar, yol, su, kanalizasyon, eğitim, sağlık vs. çalışmalar İl Genel Meclisinin alanına girdiği ve bu konularda bilgi sahibi olmak, yapılan çalışmalar hakkında il genel meclis üyesi Sayın Tevfik bey, bir sivil toplum kuruluşu olan Türkav üyelerini bilgilendirmek için buradalar, geldikleri için sizler adına kendilerine hoş geldiniz diyor sözü kendilerine bırakıyorum.
İl Genel Meclis Üyesi Tevfik Rüştü Özgürde kendilerine böyle bir imkân verildiği için başta TÜRKAV Başkanı olmak üzere Türkav yönetim kurulu ve üyelerine teşekkür ederek yaptığı konuşmasında İl genel meclisi 5302 sayılı il özel idaresi kanunu kapsamında çalışmalarını yapmaktadır. Son çıkan yasa ile genel meclisinin yetki alanı genişletilmiştir. Ancak Mali açıdan tamamen merkez bağlı bir kuruluştur. İl Özel İdaresinin yaptığı çalışmaları görüşmek, bütçe ve kesin hesabı görüşmek, belediye sınırları dışındaki imar konularını görüşmek, il özel idaresinin mallarını satmak veya kiraya verilmesi konularını görüşüp karara bağlar. Son çıkan yasa ile özel idarenin yetkileri genişletilmesi, ağırlıklı olarak köylere yönelik çalışmalarının olması da özel idareye mali olarak büyük yük getirmiş oldu. Çankırı olarak baktığımızda İl Özel İdaresinin fazla bir gelir kaynakları yok merkezden gelen 9.000.000-10.000.000 TL. gibi bir bütçe ile bunun 4.000.000-5.000.000 TL’si personel gideri olduğunu düşünürsek geriye kalan para ile çalışmalar yürütülmektedir. Yani ne kadar İl Özel İdarenin bütçesi güçlü olursa yatırımlar ve vatandaşa hizmet götürmek o kadar yerinde ve sağlıklı olur. Böylesi sınırlı bütçe ile çalışmalarımızı sürdürürken en azından Ovacık Hattı dediğimiz köylerin su problemini çözdük. Tabi ki çözemediğimiz bazı konularda yok değil sonuçta öneri ve düşüncelerimizi orada belirttiğimizde bunlar oylama ile gündeme alınıyor. Hastanenin durumu ortada faaliyete geçmedi, Ankara yolu Acil Eylem Planında olmasına rağmen tamamlanamadı, iki geçit arası birçok para harcanarak çift yönlü olarak yapıldı. Şimdi ise yol karşı tarafa alınarak öbür tarafa harcanan para boşa gitmiş oldu. Oraya hiç para harcanmadan yol buraya alınmış olsaydı daha iyi olurdu. Yerel yönetimler de mevcut kaynaklar zengin, gelir yüksek olup ta bütçe oluşursa vatandaşa hizmet gitmesi de fazla olur. Merkezden ödenek aktarılarak İl Özel İdarenin bütçesi güçlenmelidir. En kısa sürede Yapraklı yolu ve dağ yolu yapılarak o bölgeyi Karadeniz’e, merkez ovacık grup yolunun düzenli ve en kısa sürede yapılarak Çoruma, Eldivan yolunun da en kısa sürede bitirilerek alternatif Ankara bağlantısının yapılması gerekmektedir. Diyerek sözlerimi bağlıyor hepinize hayırlı akşamlar diliyorum. Dedi.

.