Logo tasarım Ahmet GÜLŞEN'e aittir. Yeni logo tasarımını siz yapın Tüm Çankırı Siteleri için ortak araç çubuğunu indirin ve özelleştirerek kullanın. Kurulu bilgisayar sayısı  İnceleyiniz.
| More  Çankırı Araştırmaları Sitesi

Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  Forumu AraArama  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş   2002-2005 Arşiv Sitesi YAZILARIMIZA NASIL RESİM EKLERİZ

En iyi başlangıç Google Destekli Site İçi Özel arama motorudur.

sitene ekle

ÇANKIRI’DA AHİLİĞİN SON DÖNEMİ
Simge  Ahilik haftası her yıl Ekim ayında kutlanıyor, hazırlıkları ise daha önceden planlanıyor. Bu yıl yapılacak kutlamalar daha etkili ve Çankırı'nın ahilik geçmişini sergileyecek şekilde sunulmalıdır.

Ahilik haftası kutlamaları hakkında sizlerin düşünce ve önerileri.

Sel Mağduru  PAKİSTAN bir yardım eli bekliyor

BAĞIŞLARINIZ İÇİN YARDIM KURULUŞLARI (A-Z)
Deniz Feneri Derneği , İHH İnsani Yardım Vakfı , Kimse Yok mu Derneği , Türk Kızılayı , Yeryüzü Doktorları

Melek Varvar
 Çankırı Araştırmaları [Cansaati.Org] : Gündem/Köşe Yazarları : Melek Varvar
Mesaj icon Konu: Çankırı'dan Kastamonu'ya Bir Yol Hikâyesi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Melek Varvar
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Gönderilenler: 83
Alıntı Melek Varvar Cevaplabullet Konu: Çankırı'dan Kastamonu'ya Bir Yol Hikâyesi
    Gönderim Zamanı: 29.01.2010 Saat 21:06

Evliyalar diyarı, kalesi, kulesi ve bir de ortada deresi ile meşhur olan Kastamonu’dan selamlar…

İnsan bir yaprak misali… Hayatımın bir bölümünü Kastamonu’da geçireceğim aklıma gelmezdi. Aralık ayının son günü Kastamonu İhsangazi Lisesi’ne atandığımı öğrendim. 2010 yılının bana sunduğu hediyeyi sevinçle karşıladım. On sekiz yıllık Ankara maceram böylelikle sona eriyordu. Dile kolay tam on sekiz yıl… Dostlarla vedalaşıp “Hakkınızı helal edin.” demenin ne kadar zor olduğunu anladım o gün.

Kastamonu bana ilk sürprizini Ankara otogarında gösterdi. Yol arkadaşım Güney Koreli “Young hee” idi. Güler yüzlü yol arkadaşım çok az Türkçe biliyordu ve elindeki sözlükten kelime arayarak benimle sohbet etmeye çalışıyordu.

Ankara sınırlarından ayrılmanın hüznüyle birlikte Çankırı sınırlarına girmenin heyecanını yaşıyordum. “Yaren Kapısı”ndan geçen her Çankırılının kalbi böyle hızlı atar mı?  Gözümü bile kırpmadan izliyor ve otobüsün içinden Çankırı’nın fotoğraflarını çekmeye çalışıyordum. Benim bu uğraşımı gören bir arkadaş şaşkınlıkla izledi beni. “Çankırı’nın mı fotoğrafını çekiyorsun, bildiğin Çankırı işte nesi var ki çekilecek?” dedi. Ona nasıl anlatabilirdim ki bir taşının, bir avuç toprağının bile benim için özel olduğunu. “Memleket işte.”demekle yetindim.

Çankırı Merkez’den uzaklaşarak Korgun sınırlarına girdik. Korgun’a üç yıl önce gitmiş ve düşman izleme kayasını gezmiştim. Elimi tutup kayaya bizimle birlikte gitmeye çalışan, ayağında yeşil lastik ayakkabısı, saçı dağınık, eteği çamurlu bir kız çocuğunu aradı gözlerim. Bu hatıra değil de sanki birkaç dakika önce yaşanmış bir olaydı.

Yolumuz devam ederken karşıma kartpostal güzelliğinde bir manzara çıktı. Burası Zeki Ömer Defne’nin bahsettiği, yıldızların çamlara değip de geçtiği Ilgaz olmalıydı. Bu güzellik yıllar öncesinden keşfedilmişti. Ne diyordu şair: Başında bir tavus tuğ gibi çamlar / Yollara dizilmiş tığ gibi çamlar / Karşımda bir zümrüt çığ gibi çamlar / Bir Ilgaz, Er Ilgaz, Yâr Ilgaz…” Karlara bürünmüş çamların fotoğrafını çekmeye çalıştım. Daha önce görmediğim, uzağında yaşayıp hayranı olduğum ve tercihlerimde ilk sıranın sahibi olan Ilgaz işte tam karşımdaydı. Dinlenme tesislerine geldik ve Young hee bana “hoşça kal, güle güle” dedi gülümseyerek. “Yolumuz bitmedi, mola verdik. Yine otobüse bineceğiz,” dedim. Kastamonu yolculuğumu ve çekik gözlü bu güzel kızı hiç unutmayacağım. Bana hediye ettiği çekik gözlü bebeği gördükçe onu hatırlayacağım.

Kastamonu Merkez’e 30 km kala açan güneş, karla bürünmüş ağaçların üzerini aydınlattı. “Kastamonu’ya hoş geldin” dercesine bir bahar havası yaşattı içimizde.

Atandığım ilçe olan İhsangazi, Kastamonu’nun en şirin ilçelerinden biri. Yaz aylarında yeşilin her tonunu görmek mümkünmüş burada. Benim için en önemli özelliği ise Ilgaz Dağı’nı kuzeyinden görebiliyor olmam.

15 Ocak 2010 tarihinde göreve başladım. Bir haftalık eğitim- öğretimden sonra öğrenciler tatil sevincini yaşarken bizler de eğitim seminerlerine katılmaya başladık.

Kastamonu halkının yardımseverliği ve içtenliği geçmişte aynı kültüre ve topraklara sahip olduğumuzu hatırlatıyor bana. “Çankırılıyım” dediğimde “Hemşerimizsin o zaman.” diyorlar. Kastamonu’dan İhsangazi’ye giden yol arabasında yaşlı bir amca ile tanıştım. Cemal Yaslı adında Çankırılı bir asker arkadaşı olduğunu ve kırk dört sene önce tanıdığı arkadaşının ayakkabıcılıkla uğraştığını bir daha kendisinden haber alamadığını söyledi. “Tanır mısın kızım?” dedi. “Tanımıyorum; ama sizin için araştıracağım. İnşallah bulurum.” dedim.

Kastamonu halkının kullandığı kelimelere aşina olduğum için şanslıyım. Onları anlayabiliyorum. Bizi buraya getiren amcanın “Cıggada (azıcık) acele ediverin.” demesi tatlı bir tebessüm oluşturuyor dudaklarımızda. Kastamonu halkı sondan bir önceki heceyi epeyce uzatarak konuşuyorlar. “Gelemeeeya, gidemeeeya” diyorlar. Sabah erkenden hastaneye giden amca ve teyzelerin konuşması ayrı bir tat katıyor yolculuğumuza. “Adam sığır gütmesini bilmeeeya, altında arabası olaaaaya” diyor amcanın biri.

Alışmakta zorluk çekmeyeceğim bir şehirdeyim. Burada birçok Çankırılı olduğunu da öğrendim. Üç gün süren çevreye uyum semineriyle de Kastamonu’yu hemen her yönüyle tanıdım. Çekme helvası ve kel simidini tattım. Âşıklı Sultan Türbesi’ni, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerini, Nasrullah Camii’ni, Kastamonu Kalesi’ni ve Münire Medresesi’ni gezdim. Ancak Nasrullah’ın suyunu henüz içmedim. Bu suyu içenin ya 7 yıl Kastamonu’da kalacağına ya da 7 yıl sonra buraya döneceğine inanılıyor. Şehit Şerife Bacı da Kastamonu’nun unutulmazları arasında yer alıyor. Seminerde kültüründen, tarihine, coğrafyasına, turizmine kadar her yönüyle tanıttılar Kastamonu’yu. Çankırı tanıtım seminerinde de bulunmayı çok isterdim. Acaba hangi özellikleriyle, nasıl tanıttılar memleketimi? Görüldüğü gibi,  iki sözümden birisi Çankırı oluyor burada. (“Bülbülü altın kafese koymuşlar yine vatanım demiş.”)

Hakkımda hayırlı olan yer Kastamonu’ymuş diyerek atandığım için şükrediyorum. Çankırı’ya atanan arkadaşlarıma da başarılar diliyorum. Bir memleketi en iyi tanıtan ve sevdiren o yörenin halkıdır. Çankırılı hemşerilerimin ilimize gelen her misafire hem kapısını hem de gönlünü açacağına inanıyorum. Herkesin huzuru bulacağı bir memlekette yaşaması dileğiyle…

Bu yazıda düzeltmeler yapılmıştır. Düzenleyen Melek Varvar - 29.01.2010 Saat 21:17
Melek Varvar
IP

Necati Ülker
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Gönderilenler: 424
Alıntı Necati Ülker Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29.01.2010 Saat 23:38

Sevgili Melek VARVAR (Kardeşimiz) 

hoca hanım

Evliyalar diyarı, kalesi, kulesi ve bir de orta deresi ile meşhur dediğiniz komşu ilimiz KASTAMONU/ İHSANGAZİ İlçesi aynı ismi taşıyan lisesine Atanmanız Harika olmuş, görev yerinizdeki öğrencilerin çok şanslı olduklarını düşünüyorum.

Yeni teknolojilerle eğitim görerek okulunun genç öğrencilere çok yararlı eğitim vereceğiniz bir gerçektir.

Ulu önder M. Kemal ATATÜRK’ÜN Dediği gibi “Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanımızı kurtaran Asker ordusu, Diğeri Milletimizin geleceğini yoğuran irfan ordusudur” sözünü unutmamalıyız.

İnsan doğduğu yerde değil, doyduğu yerde yaşıyor olduğunu da unutmamalıyız. Sitemini asla kabul etmiyoruz.”sen bizlerin hep gönlündesin” Anakaradan, Çankırı’dan, aramızdan ayrılmadın ki bak işte sitemizde yine birlikteyiz.

O hasretle beklediğimiz ufkumuzu açan yüreğinden geldiği şekildeki yorumlarını ve araştırma yazılarını yine teknolojinin verdiği nimetlerden yararlanarak bizlerle paylaşacağından eminim.

Bu güzel duygularla sana ve tüm öğretmen arkadaşlarınıza ailece ALLAH’TAN Sağlık ve Başarılar diliyoruz. Daha yolun başındasın Haydi rast gele sendeki o insan sevgisi ve hoş görü var oldukça uyum sağlayamayacağın hiçbir ortam olamaz olmamalıdır.

Şair-Yazar

Necati ÜLKER ANKARA

Necati Ülker
IP

Şeref IŞIK
Yazar
Yazar
Simge

Bulunduğunuz İl: Ankara
Gönderilenler: 107
Alıntı Şeref IŞIK Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01.02.2010 Saat 15:44
Değerli Melek VARVAR kardeşim , hemşehrim,
Bende sizin gibi Çerkeşliyim ve görevim  nedeni ile  Ankara'da ikamet etmekteyim.Görevim icabı bende Kastamonuya 10-12 sene önce  iki kez  günü birlik gittim, gezdim ekmeğini yeyip suyunu içtim.O zamanlar Çankırı Sancağının bir zamanlar Kastamonu İline bağlı olduğunu, dolayısı ile aslında hemşehri olduğumuzu bu günkü kadar idrak edecek bilinçte değildim.Sadece biliyordum.Yukardaki bu güzel yazınız bana  Çalıkuşu romanındaki hoca hanımı hatırlattı ve o duygular içinde yazınızı okudum.Son günlerde duyguların ve memleket aşkının bu kadar güzel anlatıldığı başka bir yazıya  rastlamadım.Yeni görevinizin  hayırlı ve uğurlu  olması dileğiyle, Allahın selamı üzerinize olsun.

Bu yazıda düzeltmeler yapılmıştır. Düzenleyen Şeref IŞIK - 02.02.2010 Saat 12:31
IP

derelli
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Gönderilenler: 321
Alıntı derelli Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01.02.2010 Saat 19:59
Elleri öpülesi öğretmenlerimizin arasına hoşgeldiniz. İlkdefa atandığınız kutsal mesleğin umuyorum ileri meslek yıllarında mesleklerin içinde ilk sırayı aldığını yaşayarak göreceksiniz. Hayırlı olsun. Allah utandırmasın. Şimdiki şevkinizi kırdırmasın. bende Kastamonu'ya öğrenciliğim döneminde Kadastro hizmetleri için gitmiştim. Kastamonu,Taşköprü,Boyabat,Durağan,
arasında 35 paftalık bir bölü elli bin ölçekli haritasının yapımında katkım olmuştu, çalışma alanımız arazi üzerinde olduğu için Kastamonun daha gizemli saklı kalmış yerlerinin güzelliklerini görmek nasip olmuştu.

Yıllardar hep her alanda (ekonomi ve sosyal yaşam başta olmak üzere)Çankırı Kastamonu karşılaştırması yapar dururuz. Bakalım ilerleyen günler içinde   sizin gözlemleriniz neler olacaktır. Okurlarınızla paylaşırsanız sevinirim. Ama Kastamonu'ya gidip gelirken dikkat et yolda ayı çıkabilü. (Şiveden şakası olsun.)

Tekrar eğitim ordusunun arasına hoşgeldiniz. Meslek içinde sıkıntılarınız olur ise hemşerileriniz olarak  destek vermeye hazırız, Başarılar. saygılar.
IP

turgut_reis
haberci
haberci
Simge

Bulunduğunuz İl: ÇANKIRI
Gönderilenler: 314
Alıntı turgut_reis Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15.02.2010 Saat 19:34
Hayırlı uğurlu olsun Allah Yolunu açık etsin Melek Öğretmenim.

Bu yazıda düzeltmeler yapılmıştır. Düzenleyen turgut_reis - 15.02.2010 Saat 19:35
Ne Mutlu Türk'üm Diyene...
IP

ozanyazar
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Gönderilenler: 329
Alıntı ozanyazar Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 22.02.2010 Saat 15:38
Sizin için de, öğrenciler için de, memleket için de hayırlı olsun Melek hanım.

IP

İSMAİL ÖZDEMİR
Üye
Üye
Simge

Bulunduğunuz İl: İSTANBUL
Gönderilenler: 5
Alıntı İSMAİL ÖZDEMİR Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 22.02.2010 Saat 19:12
MELEK ÖGRETMEN SAYGILAR SUNARIM ÇANKIRIDAN KASTAMOYA HİKAYESİNİ EŞİMLE BİRLİKTE OKUDUK DUYGULANDIM  BİR İNSAN MEMLEKETİNİ EN AZ BU KADAR ANLATMALI ORAYI UNUTMAMALI SİZE YÜREKTEN KATILIYORUM ELİNİZE YÜREGİNİZE SAGLIK  SELAMLAR
IP

polattt
haberci
haberci
Simge
Spor Muhabiri

Gönderilenler: 114
Alıntı polattt Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 23.03.2010 Saat 15:02

Melek öğretmenim bizleri bir kez daha gururlandırdın. Başarılarının devamını dilerim.

Bayram Polat

IP

Şeref IŞIK
Yazar
Yazar
Simge

Gönderilenler: 107
Alıntı Şeref IŞIK Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24.03.2010 Saat 08:41

Ülkesini ve insanlarını çok seven,  kendi memleketine aşık böyle değerli bir öğretmen kendi ilimiz Çankırı'dan ve özellikle de Çerkeş'ten çıktığı için ne kadar gurur duysak azdır. Melek öğretmenlerimizin çoğalması dileğiyle.Allah yolunu açık etsin değerli kardeşim Melek öğretmenim.

Bu yazıda düzeltmeler yapılmıştır. Düzenleyen Şeref IŞIK - 29.03.2010 Saat 08:54
IP

Melek Varvar
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Gönderilenler: 83
Alıntı Melek Varvar Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27.03.2010 Saat 22:04
Yorum yazan ve iyi dileklerde bulunan değerli büyüklerime ve bu fotoğrafı buraya ekleyen değerli arkadaşım Bayram Polat'a sonsuz teşekkürler. İki ay önceki yazımı okudum sayesinde ve tatlı bir tebessüm belirdi yüzümde. İnşallah Çankırı için de böyle güzel etkinliklere imza atarız hep birlikte. İhsangazi'den selamlar memleketime ve hemşerilerime...
Melek Varvar
IP

Kısa Yollar
Arama

Çankırı Araştırmaları [Cansaati.Org]

↑ Kod Al Sitene Ekle

Bölümler

Neden Çansaati?
Hakkımızda 
İletişim

Köşe Yazarları
Araştırmalar