AHMET KEMÂL ÜÇOK ve EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNÂMESİ
Hakkı Duran
Ahmet Kemâl Üçok (1880-21 Ocak 1956), zamanının imkanları içinde çok kitap okuyan, bunlar üzerinde tefekkür edip notlar alan, hâfızası son derece güçlü bir kimse olarak temayüz etmişti. Onun önem verdiği eserlerden biri de Evliya Çelebi Seyahatnâmesi idi. tarihimiz ve kültürümüzün ana kaynaklarından olan bu önemli eserin halen -mukayeseli, açıklamalı, tenkitli- ilmî bir baskısı yapılabilmiş değildir.
Üçok'u çok yakın tanıyan ve ona hayran olanlardan biri, ömrünü Türk kültür ve medeniyetinin yeniden ihyâsına adayan Ord. Profesör Dr. A. Süheyl Ünver(1898-1992)'dir.
A. Süheyl Ünver, bir çok vesile ile Ahmed Kemal Üçok’dan takdir ve hürmetle söz eder. Ünver’den öğrendiğimize göre, merhum A. Kemal Üçok, Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nin açıklamalı bir nüshasını hazırlamıştır. Bu hususu A.S. Ünver'in şu şekilde anlatmaktadır:
"Bu zekâ-yı muhteşem tarihe de çok meraklı ve her bahsine âşina idi. Üstad Kemâl Bey, Evliya Çelebi’ye de meraklı idi. Kitapları arasında bu da vardı. Onları müteaddit kere okumuş, kenarlarına bazı düşünce, görgü ve bilgilerini ilâve etmiştir ki, hepsi ayrı ayrı üzerlerinde durulacak derecede ehemmiyetlidir. İşte ben bunları rahmetlinin hâtırasını tekrar ve bu mesâisinin ve geniş bilgisinin kaybolmaması için şu zarfta toplamayı uygun buldum ve onları sıraladım…….” 15. 10.1960.
İyi ki, bu notlar Ahmet Süheyl Ünver'de kalmış. Yoksa kaybolma ihtimali bir hayli yüksek idi.
Bu yazıda düzeltmeler yapılmıştır. Düzenleyen Hakkı Duran - 22.01.2010 Saat 02:05