 |
Yazan |
Konu  |
|
nuri lafci
Yetkili Üye
 
Ankara
153 Cevap
|
Gönderim - 05/12/2005 : 22:10:01
ANADOLU DOKUMA SANAYİ adı altında,20.11.1965 tarihinde Bakanlık dan Resmi izin alınarak“KALFAT KASABASI KALKINMA KOOPERATİFİ” kurulmuştur.Amacı:Ortaklarını öncelikle Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine işçi göndermek, Belde insanlarına iş istihdamı oluşturmak ve Yörenin maddi açıdan kalkınmasını sağlamak. 
“Kalfat Kasabası Kalkınma Kooperatifi” nin kurulmasında Önderlik yapan, 11 yıl Kooperatifin Başkanlığını üslenen ve 1999 Mahalli seçimlerinde MHP den Kalfat Belediye Başkanı seçilen 2004 yılında Aday olmayan, sayın Sabri BARIŞKAN dan alınan kısa notlar. Sabri BARIŞKAN dan. Bizler Kooperatifi çok iyi niyetle kurmuştuk ve amacımıza da ulaştık. 1 yıl içinde 311 Üye ye ulaştık. Üyelerimizi peşin 500 TL ile ortak yaptık.Yurt dışına işçi olarak gitmeleri halinde 9.500. TL daha borçlandırıp, Aylık 500.TL taksit göndermeleri için protokol yaptık.1966 Yılında, Genel kurula sunduğumuz Projelerimiz üzerinde tartıştık ve netice olarak, Havlu fabrikası kurulması ve gerekli çalışmaların yapılması için Yönetim Kuruluna tam yetki aldık. Bakanlığa sunulan Yurt dışı işçi gönderme projesinden, 311 Üye den ilk etapta 20 kişilik kontenjanı 1967 yılında Almanya ya gönderdik. Faaliyetlerimizin olumlu bir şekilde devam etmesinden dolayı, Bakanlık bize 280 kişilik Yurt dışı işçi gönderme kontenjanı daha verdi. Bizler bu Kontenjanı Üyelerimizi sırası geleni 5 er 10 ar kişilik guruplar halinde, 1972 yılına kadar Almanya, Fırınsa, Avusturya ve diğer Avrupa Ülkelerine vasıfsız işçi olarak gönderdik. Bu arada Yurt dışına giden işçilerimiz her ay düzenli olarak borçlarını gönderdiler. Gelen paralar bizleri yapacağımız faaliyetler üzerinde daha olumlu çalışmaya teşvik etti. Belde girişinden 15 dönümlük tarla arazisi, sahiplerinin rızası ile pazarlık yapılarak satın aldık ve Kooperatife tahsis ettik. 6 yıl içinde, 2 Dönünüm üzerine temeli atılan fabrika binası inşaatını bitirdik ve aynı zamanda 15 adet havlu tezgahı makine sı aldık. İşçisi, bekçisi, Memuru ve ustası ile 30 kişilik personeliyle, 2 vardiya olarak 1971 yılında Havlu imalatına başlamış olduk. Kaliteli üretimle, Ankara pazarında kendimizi ispat ettirdik. Dışarıdan alığımız ham ipliği, fabrikamızda işler hale getirmek için boya makine sı aldık. Ankara’daki mağazalardan aldığımız siparişlere imkanımız dahilinde cevap vermeye çalıştık ve başarılıda olduk. Fabrikayı artık tam işler hale getirmiştik ki, ne yazık, İnsanlarımızda görülen yanlış eleştiri ve aslı olmayan, gerçek dışı muhalefetlik, beni istifaya zorladı. 
Sayın cansaati org Üyeleri, sayın Başkandan aldığım kısa not bu şekilde ve sonu ne oldu...? Fabrikanın başına geçen kişiler, bilgisizlik ve basiretsizlik içinde 3 yıl sonra fabrika kapatılır duruma düştü. T.C Tarım Bakanlığı, Kooperatifleri Destekleme Genel Müdürlüğünden alınan teşvik primlerle de bir yere varılamadı. Borçlarından dolayı haciz edilen Fabrika 1992 yılında ihale yoluyla, Kalfat Belediyesi tarafından alındı. 15 Dönümlük arazi şu an atıl durumda. Fakirlik ve yokluk yıllarında öncelikle Almanya ve Avrupa Devletlerine 300 vasıfsız işçi gönderen, KALFAT KASABASI KALKINMA KOOPERATİFİ Anadolu Sanayi fabrikası,çok kişiyi Usta ve çok Haneye de zenginleşmesi için vesile olmuştur.
 Saygılarımla. lafcigil
|
derelli
Yetkili Üye
  
ANKARA
201 Cevap
|
Gönderim - 06/12/2005 : 13:44:58
Sevgili Lafcı, iyi bir girişim, kötü bir sonuç. bu örnekler gelecek nesillerinde müteşebbislik ruhunu maalesef köreltiyor. bahsettiğiniz fabrika şu an ne durumdadır bu konuda izahat vermemişsiniz. Bildiğim kadarı ile beş ülke bu tip yatırım projeleri için krediler sağlamakta ve orta ilçemiz belediye başkanının da bu tip kredilere ilgi duyduğunu konu içerikli yapılan toplantılara katılımındaki heyecanından bilmekteyim. Ancak, boş arsanın değerlendirmesi yine de kooperatif iptal edilmedi ise üyelerinin teşvikine bağlı bir olaydır diye düşünmekteyim. saygılarımla.
 |
nuri lafci
Yetkili Üye
 
Ankara
153 Cevap
|
Gönderim - 11/12/2005 : 19:04:40
Sayın Dereli teşekkür ederim duyarlılığınıza, yorumunuz doğru yeni gelecek Nesilleri atılımları için köreltiyor olabilir, ama art niyetlilik olmazsa ve sağlam adımlar atılırsa işin başına ehil kişiler geçerse iyi bir örnek diye düşünüyorum. Şu an fabrikanın durumu tamamen atıl, arsa üzerinde Elma, Armut ve Kavak ağaçları mevcut. Meyve ağaçları bakımsız tamamen Allah’a emanet. Arsanın bir bölümünde Belediyenin beton taş dökme makinesi var. Fabrika, tam olarak yılını bilemiyorum ama 1992 yıllarında borçlarından dolayı SSK tarafından haciz edilmiş ve o yıllarda Kooperatif de fesih olmuştur. Arsa tamamen Belediyenin gayri menkulüdür.
 Köylerde, Beldelerde ve küçük şehirlerde genelde, Yöre halkı Yabancı müteşebbisleri istemezler. Bir yatırımcı gelip fabrikayı incelemiş ama, fabrika boş ve makineların olmadığını teşhis edince talip olmamış. Gelen kişi makineler çalışır olsa idi yatırım yapacağını söylerler ve peşin hüküm vermeyelim ama, krediyi alıp gideceği düşüncesindeyim. Kalfatlı birisinin ayakkabı üzerine imalat yapacağını duymuştum o kişide Eğe Bölgesine gidip yatırımını oraya yaptığını söylediler. Buda bizim Çankırı ve Köylerinin Kaderi ne yazık değil mi?
 Beş yabancı Ülke bu tür yerlere yardım yaptığı doğru, ama mevcut İdare bunları bilmesi gerekir veya projesi yoktu. OKAP hakkında Ankara da sayın Çankırı Milletvekilleri ile Ortalı İş Adamları ve Belediye Başkanlarının öncülüğünde yapılan toplantıyı, sayın Yetkililer takip etmesi gerekirdi. Yukarıda bahsettiğim gibi işi ehline verme alışkanlığı maalesef Anadolu insanında yok. İdarecileri eleştirmek, doğru muhalefetlik yapmak her insanın hakkı ama, bizler eleştirimizi yapamadık veya İdareciler kendilerinden emin ki, bir işler yapalım çapasında ne yazık ki değiller.Düzenleyen - nuri lafci on 11/12/2005 19:08:06 Düzenleyen - nuri lafci on 11/12/2005 19:49:06 Düzenleyen - nuri lafci on 11/12/2005 19:56:54 lafcigil
 |
ertugrulyesildal
Yetkili Üye

Antalya
75 Cevap
|
Gönderim - 14/12/2005 : 11:02:57
Nuri bey; Yazınızı bugün okudum ve hayretler içinde kaldım. İnanırmısınız ben o fabrikayı hala çalışır diye biliyordum. Merak ettiğim bir konu var acaba fabrikanın makineleri ne oldu? Duruyorsa küflenmiş paslanmıştır belki ama tekrar çalıştırılamazmı?Gerçi o zamandan bu zamana teknoloji de çok ilerledi,üretim geri teknolojiye dayanıyorsa Ekonomik de olmayabilir. Bir de üzüldüğüm ve merak ettiğim nokta Bu kooperatif 300 kişiye avrupa'da ekmek sağlamış Bu insanlarımız Neden Kooperatife sahip çıkmamış Keşke bir Anonim Şirkete dönüştürerek sahip çıkabilselerdi diye düşünüyorum. Bizde galiba kollektif çalışma konusunda bir eksiklik var. Yazık etmişiz insanlarımızın geleceğine !!!fabrika çalışıyor olsa idi 30 kişiyi istihdam etmeye devam ediyor olacaktı... Bu tesis başka bir fabrikaya dönüştürülemez mi acaba???
 |
nuri lafci
Yetkili Üye
 
Ankara
153 Cevap
|
Gönderim - 17/12/2005 : 23:02:53
Sayın Ertuğrul bey, ilginize teşekkür ederim. Malumunuz üzere makineler atıl durumda veya hurda olarak satıldı diye düşünüyorum.
 Avrupa’ya giden insanlarımızın parasını değerlendirecek kişiler vardı belki ama güven yoktu. Anadolu İnsanları hep güvensizlik içinde yaşadılar ve yaşamayada devam ediyorlar, beklide haklılar. Kooperatife sahip çıkacak kişiler vardı belki ama, sahiplenmek istemediler. Benim Köyümde o yıllar Yüksek Okul mezunu yok denecek kadar azdı. 1990 yıllardan sonra okuyan ve kendi dallarında uzman olanlar oldu, onlarda başka Beldelerde rızklarını aradılar ve yatırımlarını oralara yaptılar. Dediğiniz gibi bizlerde Kolektif çalışmada eksiklikler var, veya beceremiyoruz.Buradan cansaati org vasıtasıyla sesleniyorum, alt yapısı hazır olan bu fabrikaya talip olan olursa, Kalfat Belediyesi ile irtibata geç melerini öneririm. Tabi bu konuda samimi olmaları şartıyla. Saygılarımla. Düzenleyen - nuri lafci on 17/12/2005 23:26:16
lafcigil
 |
fkocer
Yorumcu

Newyork
42 Cevap
|
Gönderim - 18/12/2005 : 21:51:35
Bence o fabrikanin kalan kismina gaz dokup yakmak lazim. Nuri abi, bu sozume kizmayin lutfen. Hatirladigim kadariyla Orta' da hayvancilik cok iyiydi. Orta gibi bir yerde tarim, hayvancilik veya bolgeye uygun bir is yapmak varken havlu fabrikasi acmanin ekonomik oldugunu sanmiyorum. Cunku hammaddenin gelisi de zor, mamulun gidisi de. Ayrica ustayi nerden buldunuz? Sahsen ben o isin ustasi olsam is bulma imkani cok olan bir yerde ikamet ederim. Millet olarak cok iyi niyetliyiz. Kooperatifin ve snrasinda fabrikanin kurulus amaci da gayet guzel. Ama sonrasinda emeklerin zayi olmasi uzucu. Ustelik gurbetteki vatandasin parasi da bu fabrika ile birlikte zayi olmussa daha da uzucu. babam memur oldugu icin Orta dahil olmak uzere bir cok Anadolu kasabasinda bulundum. Ve hepsinde de gurbetcilerin de ortak oldugu atil durumda olan bir fabrika ile karsilastim. O zamanlar kurulan bu fabrika veya kooperatiflerin gunumuzdeki yurtdisi kaynakli holdinglerle karistirilmasini istemem. Cunku o zamankilerin hizmet sevdasiyla kurulduguna inaniyorum. Ama yetmiyor bu sevda. Ticareti ve isletmeciligi de bilmek gerekiyor. Siz cok iyi bilseniz bile bilmeyen biri cikiyor karsiniza ve ileri geri konusuyor (sanirim sayin baskan'in istifa nedeni bu tur konusmalar). Sonrasinda gitti guzelim tesis. Orta' ya fabrika isteyenlere tekrar sesleniyorum. Paraniz olsa siz oraya fabrika acar misiniz? Acarsaniz ne uzerine olur bu? Saygilar Ferhat Kocer
 |
|
Forumda görüş beyan
etmek ve yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir.
Yer alan ifadeler kişisel olup,
hiçbir kurum ve/veya kuruluş adına görüş bildirilmez, bildirilse dahi kişisel
kabul edilir ve yer alan her görüş yazarını bağlar. Site grup, cemaat, klik
vs bir sınıflama olmaksızın herkese açık olduğu için
LÜTFEN POLEMİKLERE GİRMEYİNİZ, sadece kamuya sunacağınız bilgi ve görüşleri
bizlerle paylaşınız. Yazılara yapılacak tenkitler edebi ve bilimsel formlar ve
bilimsel etik açısından uygun olmalıdır. Kişilik haklarını ihlal
halinde, hukuka, ahlaka aykırı görüş beyan edildiği ve ticari reklam yapıldığı
durumlarda yazının yayınına izin verilmez. Kitap,dergi tanıtımları ticari
sayılmaz. Yazılarınızda yaptığınız alıntılar (iktibaslar) için açıkça
kaynak gösteriniz.
Çankırı Araştırmaları sitesi'nde yayınlanmakta olan bütün yazılar, telif
hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının yada telif hakkı
sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların izni olmaksızın
sitede yer alan metinlerin —kısa alıntı ve tanıtımlar dışında— herhangi bir
biçimde basılmaması, yayınlanmaması, editörlerimizin ve üyelerimizin kaynak
belirtmeden herhangi bir alıntıyı sitemizde yayınlamaması önemle rica olunur.
Kaynak belirtilmeksizin sitemizde yayınlanan alıntılar ve görüşler yazarlarını
bağlar.
Kalite Anlayışımız: Lütfen bildirilerinizi
yayınlamadan önce yazım kuralları ve içerik açısından kontrol ediniz. Mümkünse
önce word belgesi olarak yazıp denetleyiniz. Sonra kopyala-yapıştır yöntemiyle
buraya taşıyınız. Dilimize gereken özeni göstermeyen ve kurallara uymayan
bildiriler silinecektir.
|
|
 |