SANAT VE SANATÇI (Sanat Nedir? Kime Sanatçı Denir?)Çankırı’dan yetişmiş sanatçılarımızla yaptığımız söyleşilerle hem sanatçılarımızı tanımaya hemde sizlere tanıtmaya çalıştığımız malumlarınızdır.
Bu yazı ile Sanat Nedir? Sanatçı Kimlere denir?
Sorularına cevap bulmaya çalışacağız.
Sanatçının yaptığı iştir "Sanat".
Sanatçı ise, herkesin duyduğunu, herkesin gördüğünü, herkesin hissettiğini, herkesin düşündüğünü; farklı şekilde duyan, farklı şekilde gören, farklı şekilde hisseden, farklı şekilde düşünen, farklı şekilde yorumlayan, farklı şekilde yansıtandır; duyulmayanı duyan, görülmeyeni görendir. Bunlara kendi yorumunu katandır.
Sanatı ve Sanatçıyı diğer mesleklerden ve insanlardan ayırt edebilmek ve bunu daha iyi anlayabilmek için, konuyu İş-Meslek, Zanaat ve Sanat olmak üzere üçe ayırıp karşılaştırma yapalım.
1) İş-Meslek: Herkesin belli bir eğitim almadan, yada belli bir eğitimden sonra yapabileceği şeylerdir. Bir insan; muhasebeci, memur, işçi, temizlik elemanı, çaycı, vb. olabilir. Bunlar için mesleğin özelliğine göre az yada çok eğitim gerekir.
2) Zanaat: Mutlaka eğitim gereklidir. Eğitimin de uygulamalı olması yani yapılarak, bir usta çırak ilişkisi içerisinde öğrenilmesi gereklidir. Ama eğitimin yanında kişinin işe yatkın olması el becerisi şarttır. Buna örnek olarak, marangoz, berber, terzi, aşçı vb. verebiliriz.
Herkes dolap yapabilir, ama bir marangoz gibi yapamaz.
Herkes dikiş dikebilir ama bir terzi gibi dikemez.
3) Sanat: Eğitim gerekir ve işe yatkın olmakta şarttır. Ama bu ikisi yeterli değildir. Birde kişinin doğuştan gelen özelliğinin yeteneğinin olması gerekir. Herkes resim çizer, ama herkes bir ressam gibi resim çizemez. Herkes bir şeyler yazabilir, ama herkes tarafından okunan değer verilen şeyler yazabilmek, bugün yazdığı bir kitabın yıllar sonra okunabilmesi ise ayrı bir olaydır. Herkes şarkı türkü söyler, ama dinlenebilir şarkıcı, türkücü olmak kolay değildir. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Ve bunlar çalışarak, uğraşarak kazanılacak meziyetler değildir.
Buda şunu gösteriyor ki;
Herkes bir meslek sahibi olabilir, yada yeteneği ve el becerisi olan herkes zanaatkar olabilir.
Ama herkes Sanatçı olamaz.
Sanatçı Olunmaz, Sanatçı Doğulur.
Sanatçılar eserleriyle, fikirleriyle toplumlara yön verir yol gösterirler. Sanata ve Sanatçıya değer veren toplumlar her dönemde gelişmiş ve ileri gitmiştir.
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.