Yazan |
Konu  |
|
İbrahim AKYOL
Yetkili Üye

Çankırı
63 Cevap
|
Gönderim - 04/07/2005 : 12:05:29
Yâran Kültürü ve Çankırı Bildirileri Kitabı çıktı. Her sene Çankırı Valiliği tarafından düzenlenen Çankırı Kültürü Bilgi Şölenleri'nin 2.si Eylül-2004 de "Yâran Kültürü ve Çankırı" konusunda yapılmıştı. Bu bilgi şölenine sunulan bildiriler geçtiğimiz günlerde kitaplaştırıldı. Geniş bir katılımla yapılan bilgi şöleni çeşitli çevrelerce dikkatle takip edilmiş ve ses getdirmişti. Bilgi şölenimize 25 adet bildiri ile katılınmış idi. Bu bildiriler İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal KARATATAR'ın gayret ve çalışması ile kitap haline getirildi. Yâran konusu şimdiye kadar çeşitli araştırmacılar tarafından incelenmiş ve bazı akademik tezlere konu olmuştu. Ancak akademisyenlerin bir araya gelerek konuyu enine boyuna tartışabilecekleri bir ortam oluşmamıştı. "Yâran Kültürü ve Çankırı" konulu bilgi şöleni ile bu oluşturulmaya çalışıldı ve bunda da başarılı olundu. Bilim adamları ve araştırmacılar konuyu enine boyuna incelediler ve tartıştılar. Ülkemizdeki ve Türk dünyasındaki çeşitli uygulamalarından bahsettiler. Ayrıca Yâran Kültürü'nün temelini İslam'a dayanan Ahilikten aldığını da belirttiler. Sonunda da bu bildiriler kitap haline getirildi. Böylelikle 21. yüzyılın başında genelde Türk, özelde ise Çankırı kültürüne önemli bir kaynak eser kazandırılmış olundu. Şunu da belirtmek gerekir ki yapılan bu çalışma yeterli değil, ancak akademik anlamda başlangıç olması hasebiyle çok önemlidir. Bu çalışmanın bundan sonra yapılacak çalışmalara hız vermesini temenni ediyorum. Bu kitabın baskısı için Çankırı Valimiz Ali Haydar ÖNER'in önemli katkıları oldu. İl Kültür ve Turizmn Müdürü M. Kemal KARATATAR ve ekibi çalışarak bu kitabı hazırladı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
|
korgun
Çankırı Gönüllüsü

231 Cevap
|
Gönderim - 04/07/2005 : 20:57:14
Çankırı'nın geleneksel değerlerine sahip çıkmak ve yaşatmak adına neşriyatta bulunmak her bakımdan takdire şayandır. Söz , sohbet bir şekilde uçup gidiyor ; mühim olan bu zenginliklerin kalıcı bir şekilde korunması ... Tebrik ederim emeği geçenleri sağolsunlar .. Bu arada ; Yâran mı , Yaren mi ? sorusu bana o kadar çok soruluyor ki ...
 |
İbrahim AKYOL
Yetkili Üye

Çankırı
63 Cevap
|
Gönderim - 05/07/2005 : 15:20:03
Metin Bey; Doğrusu yârandır. Yâran yiyen kişiye yâren denir. Yârân ise yârenler demektir. Selamlar.
 |
inandikli
Yetkili Üye

istanbul
176 Cevap
|
Gönderim - 05/07/2005 : 15:45:57
Evet doğrusu yâran olup, dostluk, arkadaşlık, kardeşlik demektir.Murat Karaca
 |
Sefer Toruk
Çankırı Gönüllüsü

ankara
154 Cevap
|
Gönderim - 05/07/2005 : 18:46:22
Derneklerin adı hep Yaren diye geçiyor . Niye kimse buna dikkat edip Yâran demiyor ????(daco)Sefer TORUK
 |
inandikli
Yetkili Üye

istanbul
176 Cevap
|
Gönderim - 05/07/2005 : 19:37:22
Yaran kelimesi dilde zorlayıcı bir etki yapıyor. Çankırı şivesi İstanbul Türkçesi' ne yakın bir özelliğe sahip olduğundan dilin inceltici ve yuvarlayıcı özelliğinden faydalanarak kolay yoldan Yaren kelimesi insanlara daha cazip geliyor. İstanbul Türkçesi'nde yuvarlak e dediğimiz bir ses vardır. Yani tam bir e değil, a ile e arası bir sese sahip. Yaren kelimesi de bu yüzden dile daha cazip geliyor. Ama doğrusu Yâran dır.Murat Karaca
 |
forvet
Çankırı Gönüllüsü

İSTANBUL
153 Cevap
|
Gönderim - 05/07/2005 : 21:47:31
YANİ DİLİNE NASIL UYGUNSA ÖYLE SÖYLE DİYOSUN iNANDIKLI HEMŞERİM. SAYIN YILMAZ BANA SORULUYO DERKEN BİLMEDİĞİNDEN DEĞİL İKİLEME DİKKAT ÇEKİYOR. YAREN YEMEK VAR BİRDE YAREN YAKMAK VAR. DOĞRUSU YARANSA NE DİYE YANLIŞI OLAN KULLANILIYOR?YILMAZ UZUN
 |
inandikli
Yetkili Üye

istanbul
176 Cevap
|
Gönderim - 07/07/2005 : 21:53:16
Yılmaz Bey, beni yanlış anladınız. Diline nasıl uygunsa öyle söyle diye birşey sözkonusu değil. Ben bu yanlışlığın nerden kaynaklandığını söyledim. Sayın Yılmaz'ın ikileme dikkat çektiğini anlamış olmalıyım ki ben de dilin bu ikilem kargaşasına neden düştüğünü vurgulamaya çalıştım. Bazen olayları anlamak istediğimiz gibi anlama yanlışlığına düşüyoruz. Dilde kalıplaşmış bazı sözcükler vardır. Yanlış olsa bile dil bu kelimeleri kullanmaktan çekinmez. Bazen doğrusunu bilen insanlar da yanlış kullanıyor bu kelimeleri. Yaran kelimesi doğru olandır. Ama halkın dilinde yer etmiş bazı sözcükleri değiştirmeniz mümkün değildir.Murat Karaca
 |
yksl18
Yetkili Üye

Çankırı
72 Cevap
|
Gönderim - 10/07/2005 : 15:20:29
sempozyuma ve kitaba katkılarından dolayı İbrahim Akyol hocama teşekkür ederim.Yüksel ARSLAN
 |
Ahmet GÜLŞEN
Yönetici

Kayseri
642 Cevap
|
Gönderim - 23/07/2005 : 15:25:23
Kitabı biz de temin ettik çok güzel, özenle hazırlanmış. Kültür Müdürü sayın Karatar'ın eline sağlık.Kitapta sunulan tebliğlerin metinlerini okurken Çankırı Araştırmaları [www.cansaati.or] sitesinin kaynak olarak alındığı çalışmalar gördüm. Bu bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Emeklerin zayi olmadığını görmek sevindirici. Ahmet GÜLŞEN
 |
ayyildiz
Çankırı Gönüllüsü

ankara
129 Cevap
|
Gönderim - 26/07/2005 : 21:48:21
Sorması ayıptır kitap kapağına konan kişi kim acaba ?Şaban AYDIN
 |
makav
Çankırı Gönüllüsü

202 Cevap
|
Gönderim - 26/07/2005 : 23:52:28
Kültür Müdürümüzü tanımak isteriz. Hakkında bilgi rica ediyorum.Fotoğrafıyla takdim etmek lazımki bu güzel çalışma onun gayretiyle gerçekleştiğine göre övgüyü hak ediyor.
 |
Ahmet GÜLŞEN
Yönetici

Kayseri
642 Cevap
|
Gönderim - 30/09/2005 : 10:00:37
Sanat Kitapevinden satın almak için tıklayınAhmet GÜLŞEN
 |
derelli
Yetkili Üye

ANKARA
201 Cevap
|
Gönderim - 30/09/2005 : 13:35:56
Yaren Kültürü ve Çankırı kitabını hazırlayan ve hizmete sunan değerli insanlarımızı Çankırımıza bir kaynak daha oluşturmuş olmaları adına tebrik ediyor, çalışmaların devamı dileğiyle
 |